ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Στη φάκα των θηροφυλάκων δύο λαθροθήρες στον Αμβρακικό.

Απτά αποτελέσματα είχε η πρώτη μετά από αρκετό καιρό συνεργασία στην πράξη μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού με την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ.


Ενώ το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης της θήρας σε ζώνες του Αμβρακικού εξακολουθεί να εκκρεμεί, παρά την αρχική απόφαση της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να επιτραπεί η άσκηση της θήρας σε συγκεκριμένες ζώνες, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που προήλθε από τη συνεργασία των δύο πλευρών ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών λαθροθηρίας.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, που προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα του Φορέα προς την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία να συνδράμει με τους θηροφύλακές της, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη λαθροθήρων, ήταν η σύλληψη δύο ατόμων, που κυνηγούσαν στον πυρήνα του πάρκου στη θέση «Ροδιά», έχοντας ήδη σκοτώσει κάποια πουλιά.

Η επιχείρηση στήθηκε το πρωί της Κυριακής και σε αυτή συμμετείχαν δύο θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ και δύο φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 2 λαθροθήρες, που κυνηγούσαν αμφότεροι στον πυρήνα του πάρκου. Και οι δύο είχαν ήδη σκοτώσει κάποια πτηνά, μεταξύ αυτών και έναν λευκοτσικνιά, ενώ κανείς εκ των δύο δε διέθετε άδεια κυνηγίου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ κατασχέθηκαν τα όπλα και τα θηράματα.

Ακολούθησε επίσης καταδίωξης δύο άλλων βαρκών επίσης στη «Ροδιά» όπου εντοπίστηκαν οι επιβαίνοντες να κάνουν το λεγόμενο «κλείσμα» στις φαλλαρίδες. Οι επιβαίνοντες των δύο βαρκών δεν κατέστη εφικτό να συλληφθούν, καθώς απομακρύνθηκαν γρήγορα, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των θηροφυλάκων.

Σε μία ακόμη περίπτωση, τρία άτομα που επίσης κυνηγούσαν στην ίδια περιοχή, αρνήθηκαν στους θηροφύλακες να δώσουν τα στοιχεία τους στον έλεγχο που έγινε, ωστόσο έχουν κρατηθεί τα στοιχεία του αυτοκινήτου στο οποίο επιβιβάστηκαν αργότερα και θα ακολουθήσει και εκεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία.
Μετά το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο πλευρών αποδεικνύεται η βάση των επιχειρημάτων της κυνηγετικής οικογένειας σε μεγάλο βαθμό, ότι η λαθροθηρία μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς μόνο στην περίπτωση που αναλάβουν ρόλο και δράση οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών, ώστε από κοινού να αποφασίσουν και να συμφωνήσουν για τις ζώνες όπου θα ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα.

Το προαπαιτούμενο αυτή τη φορά δε μπαίνει από την πλευρά του Φορέα, αλλά από την πλευρά της κυνηγετικής οικογένειας, που ζητά την άρση της απαγόρευσης του κυνηγίου, ώστε ακολούθως να αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό.
Μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων της Ε’ ΚΟΗ είναι η άμεση πρόσληψη 10 μόνιμων θηροφυλάκων για τον Αμβρακικό, καθώς επίσης και δύο ειδικά διαμορφωμένων σκαφών για τον κόλπο. Οι θηροφύλακες θα ελέγχουν και θα επιτηρούν σε μόνιμη βάση την περιοχή ευθύνης, με εναλλασσόμενες ανά 8ωρο περιπολίες.

Χωρίς μέχρι και χθες να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης που ζήτησε τη συνδρομή της θηροφυλακής για τον συγκεκριμένο έλεγχο που οδήγησε τελικά και στις συλλήψεις των δύο λαθροθήρων, αυτό που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα, είναι η αναγνώριση από τα στελέχη του Φορέα αφενός της δικής τους αδυναμίας να ελέγξουν την περιοχή και να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα φαινόμενα λαθροθηρίας και αφετέρου της σπουδαιότητας που έχει η συμμετοχή και ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή.

Αυτά βέβαια μέχρι στιγμής παραμένουν σε επίπεδο έκφρασης ευχολογίων, όμως δεν αποκλείεται εντός του επόμενου διαστήματος να μετατραπούν και σε συγκεκριμένες πράξεις.

ΠΗΓΗ: www.e-artemis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: