ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Kυκλαδίτικοι ντουμπλέδες.


Του Νίκου Βασάλου http://kaliakouda.blogspot.com

Είναι κοινή διαπίστωση όλων πλέον, ότι τα Πράσινα παιδιά υπερέχουν έναντι ημών σε τακτική και εφευρετικότητα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του καναπέ. Λάτρεις των ντοκιμαντέρ και φυσικά των κρατικών και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων! Θα ήταν αδύνατον, λοιπόν, να μην γνωρίζουν την ρήση που λέει: «Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις».

Άλλη μια τέτοια, σοφή, ρήση λέει: «Ο σιωπών δοκεί συναινείν», που σημαίνει ότι όποιος δεν μιλάει, μπορεί και να συμφωνεί!

Το τελευταίο διάστημα, όποιος κάνει σουλάτσο στο διαδίκτυο θα έχει δει πολλές εικόνες, οι οποίες αποτυπώνουν κακώς κείμενα με άγνωστο δράστη. Ακόμα περισσότερα είναι τα πικρόχολα και ειρωνικά σχόλια, οι λίβελοι κατά της κοινωνίας των κυνηγών οι οποίοι γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι, επωμιζόμενοι την κατακραυγή μιας κατακριτέας ενέργειας.  

Βλέπεις λοιπόν φίλε μου, ότι εδώ μιλάμε για ένα καλοστημένο επικοινωνιακό κόλπο, το οποίο στηρίζεται στην κατά κόρον προβολή εικόνων από την μια και στην σιωπή των αμνών που βαδίζουν στην σφαγή με ποιμενάρχη την μαμά ΚΣΕ από την άλλη.

Βαφτίζεται κυνηγός όποιος έχει ένα όπλο σπίτι του, ή, όποιος χρησιμοποιήσει κυνηγετικό όπλο για να κάνει μια παράνομη πράξη. Αλήθεια, κυνηγός ήταν ο ρασοφόρος που εκτέλεσε το σκυλί μπροστά στον ιδιοκτήτη του; Κυνηγοί σπέρνουν φόλες σε κυνηγότοπο, ξέροντας ότι μπορεί το δικό τους σκυλί να κινδυνέψει; Κυνηγοί απελευθερώνουν αφειδώς και ασύστολα αρπακτικά εδώ κι εκεί, με τις γνωστές συνέπειες στους πληθυσμούς των οικόσιτων ζώων και αιγοπροβάτων; Μπορεί να λέγεται κυνηγός όποιος βρέθηκε με ένα όπλο στη κατοχή του από κληρονομιά και δεν ξέρει ποια είναι η κάννη και ποιο το κοντάκι;

Η λέξη «κυνηγός» είναι αξίωμα. Είναι μεγάλη τιμή για όποιον θέλει να την έχει χαρακτηριστικό του ιδίωμα. Κυνηγός σημαίνει σπέρνω, φυτεύω, σβήνω, ποτίζω, ταΐζω, εκτρέφω, απελευθερώνω, εμπλουτίζω, συμμετέχω, γεύομαι, διαχειρίζομαι, ελέγχω, προστατεύω και φυσικά…πληρώνω αδρά για όλα τα παραπάνω με το υστέρημά μου!

Κλείνοντας, να αφιερώσω μια παροιμία σε όλους αυτούς, τους «Πράσινους» αποστειρωμένους που πελαγοδρομούν ηθελημένα και σκόπιμα ανάμεσα στους κυνηγούς, στους λαθροκυνηγούς και τους οπλοφόρους. «Τους είδατε αλευρωμένους και τους περάσατε για μυλωνάδες!».

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου ΚΥΝΗΓΙ στις 25/1/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: