«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»
"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"
Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ.
Το μέσο το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα και την ευχαρίστηση της κάρπωσης, είναι ώρα να ξεκουραστεί για λίγο.
Το όπλο για κάποιους είναι απλά ένα εργαλείο, για άλλους είναι ένα αντικείμενο φετίχ και εγωισμού και για κάποιους τρίτους είναι ένα κόσμημα, ένα μέλος της οικογένειας τους, ένα απόκτημα, ένας μικρός θησαυρός, μια περιουσία.
Όλοι μας έχουμε κατά νου κάποιους που αντιπροσωπεύουν όλες τις παραπάνω κατηγορίες, που στο δικό τους το μυαλό το όπλο είναι κάτι από όλα αυτά, μα και για μας ακόμα (!).
Σε όποια κατηγορία και αν έχετε κατατάξει το όπλο σας, ήρθε η ώρα να του πείτε ευχαριστώ, για τις χαρούμενες στιγμές που περάσατε μαζί και αυτή τη χρονιά.
Να λοιπόν κάποιες συμβουλές, πριν το όπλο μας πάρει την άγουσα για το ντουλάπι.
Μπορεί κάποιοι εν τω μέσω της σαιζόν, να έκαναν ένα γρήγορο καθαρισμό αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει τώρα, με μια δεύτερη ματιά και έναν ενδελεχή έλεγχο να δούμε από πιο «κοντά» το όπλο μας.
Πάρτε το στα χέρια και ψάξτε για τυχών ελαττώματα στην βαφή της κάννης, των ξύλινων μερών και μετά αρχίστε το λύσιμο. Προσοχή, η λύση των μερών του όπλου πρέπει να γίνετε μέχρι εκεί που νομίζουμε ότι δεν προκαλούμε βλάβη, ή τουλάχιστον ότι θα μπορέσουμε να το ξαναδέσουμε.
Να θυμάστε ότι, ο μόνος που ξέρει και μπορεί να μας βοηθήσει, είναι ένας οπλουργός.
Αν για τον οποιονδήποτε λόγω πρέπει να καθυστερήσει η επισκευή, λίγη βαζελίνη στα μέταλλα στα σημεία φθοράς, θα επιβραδύνει την εμφάνιση σκουριάς. Στο ξύλο, η απώλεια σε κάποιο σημείο του βερνικιού, αν δεν το προσέξουμε μπορεί με τον καιρό να φέρει μεγάλες αλλοιώσεις στο κομμάτι, γιατί το ξύλο και παίρνει αλλά, και αποβάλει εύκολα υγρασία, φτάνοντας στο σημείο να αλλάζει ακόμα και διαστάσεις (!). Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε την θερμοκρασία του χώρου που το αποθηκεύουμε αλλά, και να μην δέχεται πολύ λάδι κατά την ώρα που το συντηρούμε. Μια άλλη συμβουλή είναι, ποτέ μα ποτέ, το όπλο σας μέσα σε θήκη για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι αποφεύγουμε το φαινόμενο της δημιουργίας υδρατμών, που πραγματικά θα το καταστρέψουν.
Για τα δίκαννα, η σκανδάλες είναι περισσότερο προφυλαμένες και θα πρέπει να ανοίγουμε τον συγκεκριμένο χώρο, μόνο, αν το κατέχουμε καλά. Σε αντίθεση στις καραμπίνες, η σκανδαλοθήκη είναι ευκολότερη στην εξαγωγή, αλλά και πιο ευάλωτη στο να μπουν διάφορα σωματίδια από σκόνη, χώμα, μπαρούτι ακόμα και κάποια σκάγια από μη καλώς κλειστά φυσίγγια. Και στις δυο περιπτώσεις των όπλων, πρέπει με ένα πινέλο και καθαρή βενζίνη να πλύνουμε όλα τα κινητά μέρη και μετά, να τα λαδώσουμε πολύ προσεκτικά. Στην σκανδαλοθήκη της καραμπίνας, στο κλείστρο μα και σε όλα τα κινητά μέρη του δίκαννου, καλό είναι να στάξουμε μερικές σταγόνες από ένα καλό λάδι για χρήση ‘metal to metal’, για να είμαστε 100 % σίγουροι ότι και την επόμενη σαιζόν θα λειτουργούν και ότι δεν θα κολλήσουν οι πολύ μικρές σχαστηρίες που απαρτίζουν τον όλο μηχανισμό της σκανδάλης. Στις κάννες ένα ντουζάκι με καυτό απιονισμένο νερό θα βοηθήσει να φύγουν τα παλιά λάδια που έχουν ανακατευτεί με σκόνη και ένα πινέλο, στο καθάρισμα της ρίγας. Μέσα στο κοίλο, μια εφαρμογή ενός χημικού για την απομάκρυνση τυχών μολυβδώσεων (πάντα με προσοχή) θα το κάνει καθρέπτη. Στο τέλος ένα λιπαντικό με μέση πυκνότητα, θα είναι ο φύλακας άγγελος του καλού μας φίλου, μέχρι την πολυπόθητη έναρξη.