ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ


Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια σύγχυση απόψεων, σε ότι αφόρα τον θεσμό της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Αφιερώνουμε λοιπόν μερικές γραμμές για να γράψουμε τα αυτονόητα, έτσι ώστε να μην βρεθούν κάποιοι εξ απροόπτου.
Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να μηδενίσουν τον ρόλο και το έργο των Ομοσπ. Θηροφυλάκων και να πουν ότι ο θεσμός αυτός, ήταν μια φούσκα που ξεφούσκωσε και ότι κανείς από αυτούς τους υπάλληλους, δεν έχει πλέων το δικαίωμα να κάνει ελέγχους και δη να ασκεί διώξεις κτλ.
Σε μια συνομιλία που είχαμε με τον κ. Χατζηνίκο της Δ’ Κ.Ο.Σ.Ε. Και από τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυν. Συν. Ελλάδος, η απάντηση στο ερώτημα «οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες είναι νόμιμοι ή όχι». Να σας πληροφορήσω (με μεγάλη χαρά) ότι και νόμιμοι ήταν, και νόμιμοι είναι, και τα λεφτά μας δεν πήγαν στράφι, και αλλοίμονο σε όποιον δεν υπακούσει στον απανταχού ομοσπονδιακό θηροφύλακα και έλεγχο. Προς το παρόν και εν αναμονή της τελεσιδικίας της απόφασης του άρθρου 4 παρ.13 Ν. 3208/2003, τα πράγματα είναι όπως τα ξέραμε.
Συγκεκριμένα η Κ. Σ. Ελλάδος γράφει στην ιστοσελίδα της: «Οι φύλακες θήρας που προσλαμβάνονται από τις κυνηγετικές οργανώσεις, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 267 παρ. 3 του ΝΔ86/1969, συνεχίζουν, όπως μέχρι σήμερα, να ασκούν νομίμως τα προαναφερόμενα καθήκοντα του άρθρου 38 παρ. 2 του Ν. 1845/1989, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 58 του Ν. 2637/1998».
Ως εκ τούτου, καλό θα είναι (για να μην μπούμε σε περιπέτειες) να είμαστε πειθήνιοι στα ελεγκτικά όργανα που εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η δράση τους είναι διπλή, γιατί και τον σωστό κυνηγό (και ως επέκταση το κυνήγι και την αγρία ζωή) προστατεύουν αλλά, συνδράμουν το δύσκολο έργο των κατά τόπους δασαρχείων. Που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά αποδυναμωμένα.