ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΔΕΣ

«ὑγίειάν τε γὰρ τοῖς σώμασι παρασκευάζει καὶ ὁρᾶν καὶ ἀκούειν μᾶλλον, γηράσκειν δὲ ἧττον»

"Η ασχολία με το κυνήγι φέρνει υγεία στο σώμα, οξύνει την όραση και την ακοή και επιβραδύνει τα γηρατειά"

Από το μεγαλειώδες έργο του ιστορικού Ξενοφώντα 430π.χ. - 354π.χ. "Κυνηγετικός" τον 5ο π.χ. αιώνα

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ-ΘΗΡΟΦΥΛΑΞΗ-ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑΣ


Άνθρωπος και κυνήγι, δυο έννοιες πολύ στενά δεμένες μεταξύ τους όπως η φύση και η πανίδα της, που η ιστορία τους χάνετε στο βάθος του χρόνου. Με την εξέλιξη του είδους μας από μείζονος διατροφικής σημασίας δραστηριότητα έγινε τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, τρόπος επαφής με την μητέρα φύση, τρόπος ψυχανάλυσης, τρόπος ζωής. Δυστυχώς κάποιοι μεταφέρουν και σε αυτή την δραστηριότητα το κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν προσπαθούν να αποδείξουν σε συναδέλφους, πτηνά και ζώα ότι είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν τους όρους στο <παιχνίδι> είναι αυτοί τα <αφεντικά>!!! Σε μια προσπάθεια διάσωσης του πραγματικού χαρακτήρα του κυνηγίου αλλά και του κυνηγού η λειτουργία της θηροφυλακής είναι επιτακτική ανάγκη. Αλήθεια όμως τι σημαίνει θηροφυλακη, θηροφυλαξη, θηροφύλακας; Ποιος είναι ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας που εμείς οι ίδιοι ιδρύσαμε για να προστατέψουμε και εμάς αλλά και την φύση από το μαύρο κύτταρο που λέγετε ‘λαθροθήρας κατά συνείδηση’; Για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακη συστήθηκε στο τέλος του 1999 και σήμερα απασχολεί σε όλη την επικράτεια περισσότερους από 350 μόνιμους και εποχικούς θηροφυλακες. Σκοπός και αιτία σύστασης είναι να βοηθήσουν στο πολύ δύσκολο έργο των θηροφυλακων του δημοσίου. Έτσι ουσιαστικά η υπόθεση θηροφυλαξη και κατ’επέκταση φύλαξη της άγριας ζωης πέρασε στα χέρια των ίδιων των κυνηγών. Η ίδρυση της Ο.Θ. ηρθε μετά από πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς ανακούφιση όλου του κυνηγετικού κόσμου της χώρας στο Υπ. Γεωργίας με το οποίο συνεργάζεται για την επίτευξη των κοινών στόχων. Στον οικονομικό τομεα να επισημάνουμε ότι η Ο.Θ. χρηματοδοτείτε από τους ίδιους τους κυνηγούς μέσω των Κυνηγετικών Οργανώσεων (σύλλογοι). Η υπηρεσία είναι σήμερα μια πραγματικότητα που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των κυνηγετικών δρώμενων στην χώρα και τα ευεργετικά αποτελέσματα στην θηροφυλαξη της άγριας ζωης είναι ήδη εμφανή.
Ο ομοσπονδιακός θηροφυλακας τώρα, έχει υποχρέωση να έχει συνεχή παρουσία στους κυνηγότοπους, στα καταφύγια αγρίας ζωης και σε όλες τις περιοχές που χρίζουν προστασίας, πάντα σε συνεργασία με τις κατά τόπους κυν. οργανώσεις και τις Δημ. Υπηρεσίες που υπαγωντε στο Υπ. Γεωργίας. Μετακινείτε με τα οχήματα που οι κυνηγοί έχουν πληρώσει τόσο για την προμήθεια τους όσο και την συντήρηση αλλά και τον ανεφοδιασμό τους. Ο θυροφυλακας καθότι ανακριτικό όργανο έχει το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους και να καταγγείλει κάθε παράνομη πράξη που μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή στην θηραματική πανίδα και κατ’επεκταση στην άγρια ζωη. Προστατεύει το φυσικό περιβάλλον επαγρυπνώντας για οποιαδήποτε κίνηση θα το καταστρέψει : φωτιές, παράνομες διανοίξεις δρόμων, καταστροφή βιοτόπων, παράνομη υλοτομία κτλ. Συνδράμουν τις κατά τόπους κυν. Οργανώσεις σε εμπλουτισμούς θηραμάτων, βελτιώσεις βιοτόπων αλλά και σε όποια άλλη δραστηριότητα εκπονεί ο Κ.Σ. για την σωστή διαχείριση του θηραματικου πόρου και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.
Οι κυνηγοί λοιπόν θα πρέπει για λόγους δεοντολογίας και μόνο να υπακούσουν πρόθυμα και χωρίς αντιλογίες στις εντολές τους, εφόσον φυσικά είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, και σύμφωνες με τις διατάξεις περί θήρας. Όπως καταλαβενετε το έργο του Ο.Θ. είναι πολύ δύσκολο αν συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι ανάμεσα μας κυκλοφορούν και κάποιοι οι οποίοι το κυνηγετικό όπλο δεν διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν κατ’οποιονδηποτε τρόπο. Μην ξεχνάμε την περίπτωση του θηροφυλακα της ΄Δ.Κ.Ο.Σ.Ε Α. Παπανδρέου που έχασε την ζωή του εκτελώντας το καθήκον του. Καλό θα είναι λοιπόν όλοι μας να τείνουμε χείρα βοηθείας σε αυτούς τους θεματοφύλακες της παράδοσης μας . φυσικά το άρθρο θα ήταν ‘κουτσό’ αν δεν είχε και την υπογραφή ενός θηροφυλακα. Διαβάζουμε λοιπόν τι μας ειπε η θηροφυλακας Σύρου Κα Ειρήνη Ξαγοράρη σε μια μίνι συνέντευξη που μας παραχώρησε.

ΕΡ. Βλέπετε ότι το έργο της θηροφυλακης εδώ στον νομό μας είναι εύκολο?

ΑΠ. Σίγουρα συγκριτικά με άλλους νομούς της πατρίδας μας το έργο μας εδώ στον Ν.Κυκλάδων είναι κατά πολύ πιο εύκολο, όχι ότι κάνουμε ‘βόλτες στο βουνό’ δεν παύει να είναι μια δουλειά με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες οι οποίες υπερβαίνουν το γεγονός της ιδιαιτερότητας του φύλου. Και μην ξεχνάμε ότι κατά το παρελθόν στο Νομό μας έχουν συμβεί έκτροπα κατά την διάρκεια ελέγχων.

ΕΡ. Νομίζετε ότι έχετε πετύχει το στόχο για τον οποίο προσεληφθήκατε?

ΑΠ. Με πολύ φιλότιμο και εντιμότητα να σας πω ότι έχω υπερβεί κατά πολύ παραπάνω τις υποχρεώσεις μου και σε ωράριο και σε παροχή υπηρεσιών αλλά χωρίς να έχω προβεί σε υπέρβαση ή παράβαση καθήκοντος, εξάλλου αυτό που θα πρέπει να διέπει έναν θηροφυλακα είναι η ανιδιοτέλεια και η προσήλωση στο φυλοθηραματικο του έργο, οι πλέον υπεύθυνοι να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση είναι ο Κ.Σ και τα μέλη του.

ΕΡ. Ποιες είναι οι ελλείψεις εάν υπάρχουν που δυσκολεύουν το έργο σας και την αποτελεσματικότητα σας?

ΑΠ. Οι όποιες μεγάλες δυσκολίες ευτελιζονται μπροστά στην συνδρομή όλων των άμεσα αλλά και έμμεσα εμπλεκομένων υπηρεσιών και σωμάτων ασφαλείας όπως : Ά Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, Λιμεναρχείο Σύρου, Πυροσβεστικό Σταθμό Σύρου, Αγροφυλακή και φυσικά την Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων που είμαστε σε άμεση συνεργασία. Όλοι τους λοιπόν δήλωσαν παρόν με απώτερο σκοπό το συμφέρον την άγριας ζωης και κατ’επεκταση του κυνηγίου, ως εκ τούτου τα όποια μικροπροβλήματα μένουν δεν είναι αξία αναφοράς, ίσος κάποιοι φύλακες πρασίνου να βοηθούσαν κι άλλο.

ΕΡ. Θα θέλαμε να στείλετε ένα μυνημα κατά πάσα κατεύθυνση.

ΑΠ. Στους κυνηγούς να πω ότι πρέπει να έχουν υπ’οψιν ότι τίποτα πλέον δεν είναι αστέρευτο, και ότι το να μαθαίνει κανείς μέσα από τα λάθη του είναι σοφία. Οι αντικυνηγοι ας καταλάβουν ότι η πηγή της καταστροφής του πλανήτη δεν είναι το κυνήγι. Προς ενημέρωση όλων να πω ότι έχω συνεχή παρουσία στην ύπαιθρο διακριτικά και χωρίς πρόκληση. Ο ρόλος μου εκτός από κατασταλτικός είναι και συμβουλευτικός και προληπτικός, χωρίς αυτό να σημαίνει συγκάλυψη της όποιας παράβασης. Φυσικά η επίτευξη των στόχων απαιτεί και καλή συνεργασία αμφοτέρων των πλευρών.

Να ευχαριστήσουμε την κυρία Ξαγοράρη για το χρόνο της γιατί εκτός από θηροφυλακας είναι και σύζυγος και μητέρα.
Μπορεί τώρα ο καθένας μας να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και να βγάλει τα συμπεράσματα του.